De onderwijsinstelling als SAFE SPACE. Dat is waar wij vorige week bij stil stonden tijdens de lancering van de handreiking sociale veiligheid. Tijdens dit evenement presenteerden het ECIO | Expertisecentrum Inclusief Onderwijs, Time Out en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) de handreiking sociale veiligheid in het hbo en wo aan regeringscommissaris Mariëtte Hamer en burgemeester Sharon Dijksma.

💥 Waarom is deze handreiking nodig? 1 op de 5 studenten heeft zich wel eens sociaal onveilig gevoeld op de onderwijsinstelling. Dit laat zien dat een sociaal veilige studieomgeving helaas nog niet altijd de norm is, terwijl het een voorwaarde is van studentsucces. Daarom werd op 14 mei een nieuwe handreiking gelanceerd die hogescholen en universiteiten kunnen helpen met het creëren van een sociaal veilig studieklimaat. De handreiking biedt concrete tips voor docenten, studieadviseurs en andere sleutelpersonen op hogescholen en universiteiten. De tips zijn verzameld vanuit studenten, onderwijsprofessionals en vanuit 38 opvoeringen van de ‘SAFE SPACE’ voorstellingen van Time Out. Hierover vertelde ik vorige week meer tijdens het journaal op Radio 1: https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/nos-radio-1-journaal/c265b541-87c9-4a6b-90ba-587a84251499/2024-05-14-nos-radio-1-journaal

👥 Met trots blikken we terug op een mooie middag waarin de handreiking officieel gelanceerd en gepresenteerd is aan regeringscommissaris Mariëtte Hamer en burgemeester Sharon Dijksma . Een middag gevuld met theater en panelgesprekken met studenten en onderwijsprofessionals. De dag werd afgesloten met een inspirerende spoken word van Yousef el Baser.

🔗 Benieuwd naar de handreiking? Download hem dan nu via https://ecio.nl/publicaties/de-onderwijsinstelling-als-safe-space/

Met steun van de Gemeente Utrecht en het Studentenwelzijnfonds.

🤝 Joyce van der Wegen, Lotte Scheeren en Frederiek Nabben en natuurlijk iedereen die hierbij geholpen heeft, bedankt voor de fijne samenwerking!

📷 Jaap Kroon